Ocolul Silvic Codrii Verzi si Facultatea de Stiinte si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Babes Bolyai pun bazele unui parteneriat dupa model occidental.
In urmatoarele zile, mai exact in perioada 4-8 mai, 10 studenti clujeni insotiti de lector dr. Sabin Badarau vor veni in Pitesti la invitatia OS Codrii Verzi.
Programul va cuprinde atat activitati de practica cat si studiu. Studentii vor participa la lucrari practice de impadurire, alaturi de specialistii ocolului, dar si la activitati de inventariere (ex. inventarierea elementelor de biodiversitate). In plus, se vor familiariza cu alte activitati specifice domeniului silvic. Turbaria Molivisu, parcul dendrologic de la Mihaesti si santierul de impaduriri al OS "Codri Verzi" se numara printre locurile alese pentru desfasurarea activitatilor.
Cheltuielile de deplasare, masa, cazare si studiu sunt suportate integral de catre ocol.
Este o investitie in viitor. Activitatea ocoalelor silvice se extinde si avem nevoie in permanenta de ingineri si tehnicieni silvici competenti. Invatamantul romanesc inca favorizeaza studiul teoretic in defavoarea practicii. E nevoie de astfel de initiative pentru a reduce decalajul existent intre studiile universitare romanesti si cele ale tarilor occidentale. In facultatile cu profil silvic din Anglia sau Franta cel putin 50% din programa scolara este reprezentata de practica. Noi mai avem pana sa ajungem la un asemenea nivel. S-au produs imbunatatiri semnificative si in Romania, dar trebuie sa perseveram. Initiativa privata nu poate fi decat utila. Nu ar fi deloc rau ca peste cativa ani sa putem angaja absolventi care si-au facut practica an de an la noi...
- Marius Nicolaescu, administrator al ocolului silvic Codrii Verzi.
Proiectul a devenit realitate multumita administratorului Marius Nicolaescu, sefului de ocol Nicodim Oancea si reprezentantilor Universitatii Babes Bolyai. O premiera in domeniul silvic din Romania, acest parteneriat se adauga celor deja existente incheiate intre Ocolul Silvic Codrii Verzi si universitati din Romania sau ocoale silvice cu traditie din Anglia si Franta.