,,In sectorul forestier trebuie reduse suprareglementarea si birocratia, iar taierile ilegale trebuie diminuate in continuare”.
Pe acest lucru a insistat dl. Marius Nicolaescu, managerul OS Codrii Verzi, in cadrul discutiilor purtate la a doua editie a Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi. Forumul a avut loc la Bucuresti, pe 7 decembrie. Organizator a fost Fordaq Romania, cu sprijinul Consiliului Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania - Piarom.
Evenimentul a beneficiat de prezenta Ministrului Apelor si Padurilor (ing. Ioan Denes), a directorului general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, precum si a altor distinse personalitati din forurile decizionale sau cu responsabilitati in domeniu.
La editia din acest an a forumului au fost prezentate rezultatele Inventarului Forestier National - Ciclul II.
IFN (Inventarul Forestier National) a fost infiintat in anul 2006, luand ca model organismele similare existente in tari europene care au avut succes in exploatarea eficienta, responsabila si sustenabila a resurselor forestiere proprii.
Rezultatele IFN, prezentate in cadrul forumului din acest an de catre reprezentanti ai Ministerului Apelor si Padurilor, au fost obtinute in urma unei analize riguroase, desfasurata la nivelul intregii tari pe o perioada de 5 ani.
Contrar multor opinii, vehiculate in presa sau existente in spatiul public, rezultatele analizei Inventarului Forestier National sunt pozitive.
Starea padurilor romanesti este buna. Am pornit in directia care trebuie si este necesar sa continuam pe acest drum.
Suprafata de padure pe cap de locuitor a ajuns la 0.35 ha, peste media europeana.
Comparatia intre rezultatele analizei anterioare (din anul 2013) si cele din acest an se prezinta astfel:
- suprafata de padure a crescut la nivel national (cu aprox. 29.000 ha)
- suprafetele goale/neregenerate din fondul forestier au scazut, ajungandu-se la o valoare procentuala mai mica de 1% din suprafata padurilor
- volumul mediu de masa lemnoasa/ha a crescut cu 5% in intervalul dintre masuratorile succesive ale IFN
- volumul total de masa lemnoasa existent in paduri a crescut cu aproximativ 133 milioane mc, cu o medie anuala de peste 20 milioane mc/an. Raportat la cresterea anuala naturala a padurilor, cresterea stocului de masa lemnoasa pe picior arata ca in Romania se recolteaza aproximativ 60 % din cresterea padurii, deci recoltarea masei lemnoase este sustenabila.
Dl. Marius Nicolaescu, care a reprezentat ocolul silvic Codrii Verzi la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, a fost de altfel singurul manager de ocol silvic privat din judetul Arges prezent la eveniment.
”Rezultatele Inventarului Forestier National, prezentate in cadrul Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, spulbera afirmatiile manipulatoare prezentate in media in ultimii ani privind ”defrisarile necontrolate” sau ”disparitia padurilor”. Suprafata padurilor a crescut, ceea ce arata ca padurile Romaniei au depasit cu bine perioada de cumpana reprezentata de aceasta perioada de tranzitie. Lucrurile ar trebui sa intre in normalitate. In sectorul forestier trebuie reduse suprareglementarea si birocratia, iar taierile ilegale trebuie diminuate in continuare”,
ne-a declarat domnia sa.
Evenimentul a continuat cu dezbateri pe marginea unor subiecte de importanta critica pentru silvicultura si mediul inconjurator, luand in calcul noile informatii ale IFN.
Dintre aceste subiecte mentionam starea padurilor din Romania, gospodarirea padurilor din punct de vedere al mediului in contextul schimbarilor climatice, lemnul ca resursa regenerabila, sustenabilitatea industriei lemnului, utilizarea biomasei pentru producerea de energii din surse regenerabile, sau masurile necesare pentru o mobilizare sustenabila a resurselor forestiere.
Nu ne ramane decat sa speram ca vom vedea transpuse in practica cat mai multe dintre solutiile generate in cadrul acestui eveniment. Si cat mai repede!